YKB-Fortbildning

Information om innehåll, kurstillfällen, pris m.m.

Hos oss kan du genomföra alla fem YKB-modulerna intensivt. Detta innebär att du som har YKB-grundutbildning eller som tagit din behörighet innan september 2009, på kort tid kan bli klar med YKB:n för att kunna arbeta yrkesmässigt.
Vi vänder också till dig som behöver förnya din YKB-fortbildning. Du kan välja en eller flera moduler (i vilken ordning du önskar) och sedan genomföra din fortsatta förnyelse av YKB:n längre fram.

YKB 1, sparsam körning                           Tors. 17/10 2019
YKB 2, godstransporter                            Fre. 18/10 2019
YKB 3, lagar och regler                             Lör. 19/10 2019
YKB 4, ergonomi och hälsa Extra insatt:   Lör. 26/10 2019
YKB 5, trafiksäkerhet och kundfokus        Fre. 25/10 2019

Priser: 1600 skr/dag, 7500 skr vid bokning och genomförande av samtliga fem moduler, moms tillkommer. I priset ingår kursmaterial, lunch och fika.

Företagsanpassad YKB

Vi skräddarsyr även YKB-utbildning för företag, både i vårt närområde och i andra delar av landet. Kontakta oss för diskussion om genomförande och offert.

För mer information kontakta:

Andreas Sjöström, 042-32 68 00/13, andreas.sjostrom@utbildarna.com
Kirsti Berg, 042-32 68 00/11,  kirsti.berg@utbildarna.com

Du kan också kontakta oss via kontaktformuläret till höger. Observera att du inte bör lämna personliga uppfifter i kontaktformuläret. De uppgifter du lämnar till oss via kontaktformuläret använder vi enbart för att kontakta dig och svara på dina frågor.

Boka YKB-Fortbildning

Kontakta Utbildarna AB på tel 042-32 68 00 för bokning av kurs. Du kan också skicka ett mail till kirsti.berg@utbildarna.com eller skicka en intresseanmälan längre upp på denna sidan.

Obs! För vår planering önskar vi att du bokar senast 14 dagar innan aktuellt kurstillfälle


Om utbildningen

Alla förare ska gå en fortbildning för att fortsätta arbeta. Fortbildningen kan genomföras med delkurser utspritt på en femårsperiod, men kan även genomföras med alla fem delkurserna intensivt. De fem delkurserna måste vara genomförda innan ditt YKB-intyg går ut. Har du tidigare haft YKB-intyg, eller om du tagit ditt C-körkort innan den 9 september 2009 eller ditt D-körkort innan den 9 september 2008 räcker det att genomföra en fortbildning (de fem delkurserna) för att få tillbaka ditt YKB-intyg.

OBSERVERA att även om du ej innehar Yrkestrafiktillstånd så gäller kravet för YKB. Det finns endast ett fåtal undantag från detta krav (se länk nedan till Transportstyrelsen)

Fortbildningen omfattar minst 35 timmar. Utbildarna AB har tillstånd att bedriva utbildningsverksamhet för yrkeskompetens.

Syftet med fortbildningen är att uppdatera de viktigaste kunskaperna som behövs för att utöva yrket. Tyngdpunkten i utbildningen ligger på trafiksäkerhet, förarens säkerhet och rationell bränsleförbrukning.

När du gått fortbildningen så får du ett yrkeskompetensbevis. Du behöver inte göra något prov i samband med fortbildningen.

Fortbildningen är uppdelad i fem moduler, vardera en heldags utbildning.

Läs mer på Transportstyrelsen »

YKB-Grundutbildning

Utbildarna AB erbjuder i samarbete med Erikssons Trafikskola i Malmö Grundutbildning YKB godstransporter, 140 tim
Kontakta oss på tel 042-32 68 00 för mer information. Du kan också skicka ett mail till någon av nedanstående:
kirsti.berg@utbildarna.com  
andreas.sjostrom@utbildarna.com


Du anmäler ditt intresse genom att kontakta oss på ovanstående tel eller e-mail. Om du vill ha mer information kan du också använda knappen "Intresseanmälan" uppe till höger på denna sida (skriv gärna vilken utbildningen du är intresserad av)

I grundutbildningen ingår 130 tim teoriundervisning som genomförs på heltid under ca 3,5 veckor hos Erikssons Trafikskola i Malmö. Teorikurserna startar kontinuerligt under året - Kontakta oss för uppgift om aktuella kursstarter. Parallellt eller i anslutning till teoridelen genomförs den praktiska delen av grundutbildningen som omfattar 10 tim sparsam körning med lastbil hos oss på Utbildarna i Helsingborg. Om du ännu inte har C-behörighet kan denna del ingå i din körkortsutbildning.

Krav på yrkeskompetens för förare av tunga fordon infördes den 10 september 2009. Detta gäller för den som vill ta ett körkort för tunga fordon och arbeta yrkesmässigt som chaufför. Lagen innebär bland annat krav på grundläggande utbildning, som efter godkänt prov leder till ett yrkeskompetensbevis.

Grundutbildningen omfattar 280 eller 140 timmar beroende på om du är under eller över 21 år. Efter genomförd utbildning görs ett teoriprov på Trafikverket.

Yrkeskompetensbeviset gäller därefter i fem år. Lagen bygger på ett direktiv som är antaget för EU och den gäller förare för transporter med fordon som kräver körkortsbehörigheterna C, CE, D och DE. Kompetenskraven innebär i stort att förarna skall ha kunskap om fordon och olika typer av transporter. De skall också känna till de regler och bestämmelser som styr hur transporter skall genomföras. Förarna skall också ha kunskap om arbetsmiljö, trafiksäkerhet samt service och logistik.